Satul Dacia face parte din comuna Nicșeni și este situat la o distanță de 5 km de centrul comunei și la 23 km de municipiul Botoșani.
Accesul în sat se face pe un drum pietruit prin Nicșeni, iar spre Botoșani în afară de acest drum se poate ajunge prin Costești pe un drum de țară care este practicabil doar pe vreme bună. Satul are un număr de 41 de case, dintre care 30 sunt locuite de credincioși ortodocși.
Localitatea se învecinează a sud cu satul Mănăstireni care face parte din comuna Unțeni, la vest cu satul Costești care face parte din comuna Răchiți, la nord cu satul Nicșeni, iar la est cu satul Dorobanți care face parte din comuna Nicșeni.
În sat există o școală cu clasele I-IV și o grădiniță cu program normal. Nu există magazin sau dispensar. Satul a fost electrificat după 1990 pentru că până atunci fusese propus pentru desființare. Locuitorii se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor, în special a oilor, fiind renumiți prin număr mare de oi, a mieilor și a pielicelelor de calitate.
Satul a fost înființat după al doilea război mondial și nu a avut biserică niciodată. Se presupune că s-ar fi început cândva ridicarea unei bisericuțe, dar lucrarea nu a mai fost dusă până la capăt. Abia după 1990 când IPS Mitropolit Daniel a luat hotărârea ca nici un sat din Mitropolia Moldovei să nu fie fără biserică, s-a început zidirea unei biserici și în satul Dacia. Așa că datorită acestui program inițiat de IPS. Mitropolit Daniel, în iulie 1999 s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie pentru ridicarea bisericii de către PS. Calinic Botoșăneanul. Lucrările au durat până în 2006, iar în data de 26 august 2006, biserica a fost sfințită de către IPS. Mitropolit Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
De la înființarea satului preoții care au slujit la Parohia Nicșeni au suplinit și satul Dacia.
Lucrările pentru construcția bisericii au fost coordonate de pr. Dumitru Adăscăliței de la Parohia Nicșeni și care suplinește și slujește și în prezent la această biserică.